آشنایی با جهاد دانشگاهی استان قزوین
جهاددانشگاهی واحد استان قزوین با فاصله زمانی نسبتا طولانی از تشکیل این نهاد در دهم بهمن ماه ۱۳۸۳ فعالیت خود را در حوزههای پژوهشی، فرهنگی و آموزشی آغاز نمود و این اقدامات ارزنده، امروز براساس نیازهای تخصصی جامعه در حوزههای مختلف گسترش یافته است. آنچه در ماموریتهای جهاد دانشگاهی به عنوان اهم برنامههاست، «تولید علم و تجاریسازی دانش»، «برنامهریزی فاخر فرهنگی و حرکت در مسیر تمدن نوین اسلامی» و «تربیت نیروی انسانی مومن و انقلابی و متخصص» است. بخشهای تحت امر این نهاد انقلابی دراستان قزوین عبارتند از:
۱- حوزه معاونت پژوهش و فناوری:
فعالیتهای این معاونت در قالب مراکز خدمات تخصصی صورت میگیرد. این مراکز عبارتند از :
- مرکز خدمات تخصصی هنر و معماری
مرکز خدمات تخصصی هنر و معماری در ارتباط با سند چشمانداز برنامههای توسعه جهاد دانشگاهی که در انطباق با سند جایگاه جهاد دانشگاهی در چشمانداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران است، سعی دارد در موارد زیر پیشگام بوده و در این راستا متعهد و کارآمد باشد:
توسعه قطبهای علم و فناوری برای گسترش مرزهای دانش؛
تحقیق و توسعه و تولید فناوریهای نوین و بومیسازی آن منطبق با مسائل جاری؛
جذب توان علمی و تخصصی نخبگان؛
تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی-ایرانی با رهیافتی بدیع و منطبق با زمان؛
ارائه ایده، طرح و راهبردهای مؤثر بر بخشهای علمی و فرهنگی؛
ظرفیتسازی جهت ایفای نقش استانی در مسیر توسعه کشور
- مرکز خدمات تخصصی تله مدیسین درمان ناباروری
این مرکز به عنوان اولین و تنها مرکزی است که در کشور درمان ناباروری را با استفاده از دانش پیشرفته پزشکی از راه دور (تلهمدیسین) انجام می دهد. بنای چنین ساختاری پس از ۱۸ ماه کار مطالعاتی، در مردادماه ۱۳۹۲ توسط امام جمعه محترم قزوین افتتاح شد و تاکنون دهها زوج نابارور در آن صاحب یک، دو یا سه فرزند شدهاند.
کیفیت درمان این مرکز که برمبنای دانش پیشرفته تلهمدیسین فعالیت دارد، هماندازه برترین مراکز کشور و آمار توفیقات آن، با آمارهای علمی و استانداردهای جهانی انطباق کامل دارد. همچنین زوجهایی که در این مرکز بارور میشوند، میتوانند از خدمات دیگر در دوره بارداری و مراقبتهای دوران حاملگی برخوردار شوند.
- آزمایشگاه پاتوبیولوژی
در راستای ارائه خدمات پژوهشی، آزمایشگاه پاتوبیولوژی جهاد دانشگاهی واحد قزوین با هدف ارائه خدمات آزمایشگاهی با نرخ های مصوب بخش غیردولتی در سال ۱۳۹۲ شروع به فعالیت نمود.
از جمله خدمات و مزیت های این آزمایشگاه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بخش آنالیز اسپرم با بهره گیری از روش های اختصاصی رنگ آمیزی تا سه مرحله و نمونه گیری در محیطی مناسب با امکان حضور زوجین.
آزمایشات هورمون با روش فلورسنت و با بهرهگیری از دستگاه Mini-vidas و کیت های پیشرفته با ضریب خطای بسیار پایین
آزمایشات هماتولوژی با بهرهگیری از دستگاه پیشرفته Sysmex xs800i با روش فلورسنت فلوساتیومتری و به صورت فول دیف
انجام آزمایشات بیوشیمی با بهره گیری از دستگاه اتوآنالایزرتمام اتوماتیک BT3000
تمامی خدمات ارائه شده در این آزمایشگاه برای اولین بار در استان قزوین با تعرفه های بخش عمومی و تا حد زیادی ارزانتر از تعرفه های خصوصی با استفاده از متخصصین مجرب و متعهد ارائه میگردد.
- بانک خون بند ناف رویان
نمایندگی بانک خون بند ناف رویان از بهمن ۱۳۹۳ در استان قزوین شروع به کار نموده تا بدین وسیله خدمتی دیگر از خدمات فاخر جهاد دانشگاهی در اختیار مردم فهیم استان قرار گیرد. تمامی مراحل مشاوره اولیه، بررسی سوابق پزشکی و بیماری های خانواده، آزمایشات اولیه مادر، عقد قرارداد، دریافت کیت و خونگیری از بند ناف، در استان و پردازش سلولی و فریز و نگهداری بلندمدت نمونهها در بانک خون بند ناف پژوهشگاه رویان انجام میشود. این دفتر با کلیه بیمارستانهای قزوین که زایمان در آنها انجام میشود همکاری داشته و از زمان افتتاح نمایندگی تاکنون، خون بند ناف صدها نوزاد قزوینی را ذخیرهسازی کرده است.
۲- حوزه معاونت فرهنگی:
این معاونت با رویکرد کلان تربیت نیروی متخصص و مومن در جامعه جوان و دانشگاهی کشور در قالب ادارات، مراکز و کانونهای متعددی فعالیت دارد که هریک به تفصیل در بخشهای مربوطه خود معرفی شدهاند:
- سازمان دانشجویان
شعبه این سازمان در استان قزوین از ابتدای سال ۹۴ فعالیت خود را آغاز نموده و دانشجویان زیادی در آن مشغول به فعالیت هستند. «باشگاه مناظرات دانشجویی حقیقت» اولین ساختار ایجاد شده ذیل این سازمان است که برای اولین بار در دانشگاه های کشور به صورت تخصصی با هدف بسط و گسترش فرهنگ گفتوگو فعالیت میکند.
- مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ISPA)
شناخت وضعیت موجود اولین و مهمترین مرحله در برنامه ریزی راهبردی است. سازمانها برای بهرهمندی از این امکان، نیاز به پایش مستمر حوزه فعالیت خود و یا بررسیهای پژوهشی دقیقتر دارند. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با بهرهمندی از پژوهشگران خبره و پرسشگران حرفهای و استفاده از ظرفیت دفتر نیازسنجی و مطالعات فرهنگی، از جمله مراکز معتبر ملی در این حوزهاست و آماده اجرای طرحهای پژوهشی و افکارسنجی در زمینههای مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و ارائه آن به برنامهریزان و مدیران دستگاههای اجرایی میباشد.
- گروه نیازسنجی و مطالعات فرهنگی
این گروه با بهرهگیری از اساتید دانشگاه، عهدهدار اجرای طرحهای پژوهشی و فرهنگی بوده و اجرای جلسات تخصصی در قالب نشستهای تخصصی، میزگردهای علمی، مناظره و مذاکره علمی اساتید و… از دیگر فعالیت های این گروه است.
- سازمان انتشارات
این سازمان با هدف چاپ و انتشار کتب در زمینههای مختلف علمی فعالیت خود را از سال ۹۱ در استان قزوین آغاز نموده است. وجود امتیاز دانشگاهی برای ارتقاء علمی اساتید، نشر کتاب در کوتاهترین زمان ممکن، ارائه خدمات هنری ویژه، خدمات توزیع کتاب، انتشار پایاننامهها و تحقیقات دانشجویان تحصیلات تکمیلی در قالب کتاب از جمله خدمات این سازمان می باشد.
- مرکز فرهنگی دانشجویی چراغ مطالعه
مرکز فرهنگی دانشجویی چراغ مطالعه از مراکز نوع (ب) معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور است که در ۲۴ آبان ۱۳۹۴ و مصادف با روز کتاب و کتابخوانی فعالیت خود را آغاز نمود. این مرکز محملی با مخاطب دانشگاهی و گستره ملی است که رویکرد آن، رونق بیشتر کتابخوانی در بین جامعه دانشگاهی از طریق معرفی سیرهای مطالعاتی، نشستهای حضوری و مجازی نقد کتاب، مسابقات و معرفی برترینهای حوزه نشر است.
- خبرگزاری دانشجویان ایران (ISNA)
این خبرگزاری با هدف مشارکت دانشجویان در امر خطیر اطلاعرسانی و پوشش خبری به منظور خبررسانی صریح، شفاف و بیطرفانه در سرویسهای خبری سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و… ایجاد شده و در حال حاضر به صورت مستقل در قالب دفتر منطقهای در استان قزوین فعالیت میکند.
- خبرگزاری بین المللی قرآن (iqna)
منطقه خبری ایکنا در استان قزوین فعالیتهای خود را از سال ۱۳۸۹ آغاز نموده و هماکنون بهعنوان یکی از خبرگزاریهای تخصصی استان و به عنوان مرجعی مطمئن جهت دریافت اخبار دینی و قرآنی شناخته میشود.
۳- حوزه معاونت آموزشی
معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی استان قزوین در سال ۱۳۸۴ فعالیت آموزشی خود را با سه گروه آموزشی زبانهای خارجه، فنی مهندسی و نیز آموزشهای سازمانی کارکنان دولت آغاز نمود که اکنون ۷ گروه آموزشی «علوم کامپیوتر»، «فنی مهندسی»، «پزشکی»، «فرهنگ و هنر»،«آموزش عالی»، «آموزش سازمانی» و «زبان های خارجه» در این معاونت فعالیتی پویا و روبه رشد دارند.
هدف این معاونت همواره بر آن بوده تا با بهرهگیری از امکانات برتر و توانمندیهای علمی خود، گامی بزرگ در مهارتافزایی تخصصی و شغلی بردارد و در گستره استان قزوین به قطب آموزشهای تخصصی و کوتاه مدت تبدیل شود.
- مرکز آموزش های تخصصی کوتاه مدت شماره یک (قزوین)
این مرکز با بالغ بر۹۰۰ مترمربع فضای آموزشی و ۱۰ کلاس آموزشی مجهز به ابزار صوتی و تصویری با ظرفیت آموزش همزمان روزانه ۱۰۰۰ نفر، چهار سایت رایانه مجهز با ظرفیت آموزش همزمان ۵۰۰ نفر در روز، کارگاه و آتلیه آموزشی (جهت دورههای عملی)، داروخانه مجازی (آموزش دورههای تکنسین داروخانه)، پراتیک (آموزش فوریتهای پزشکی و کمکپرستاری)، کارگاه خیاطی و سالن کنفرانس و جلسات، امکانات متفاوت و با کیفیتی را برای برگزاری دورههای آموزشی فراهم نموده است.
این مرکز با سابقهای درخشان و تجربه کافی در امر آموزش افتخار دارد که با ارائهی آموزشهای تقاضامحور، برخورداری از فضای سرانه منطبق با استانداردهای آموزشی، ارائه دورههای آموزشی جدید منطبق با نیازهای جامعه و استفاده از اساتید مجرب در ۷ گروه آموزشی فعالیت نموده و در خدمت رسانی به طیف گستردهای از مخاطبان شامل دانشآموزان، دانشجویان، دانشآموختگان دانشگاهی، کارشناسان و مدیران بخش خصوصی، کارکنان و مدیران سازمانها و دستگاههای دولتی اهتمام ورزد.
۴- سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان
دانش آموختگان دانشگاهی بخش عظیمی از سرمایههای انسانی کشورند که میتوانند در پیشرفت کشور بیشتری نقش را بیافرینند. لذا آنچه در این سازمان به پشتوانه نیروی انسانی متخصص استان درحال اجراست، ایجاد مشاغل جدید و نوسازی برخی مشاغل گذشته و ایجاد ارزش افزوده در داراییهای سنتی و بومی استان قزوین است.
برهمین اساس، سه رویکرد کلان پیش روی این سازمان قرار دارد:
اول) تجاری سازی دانش تولیدی در جهاد دانشگاهی: طی سالهای گذشته در معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی استان، به مقوله تولید علم و دانش فنی توجه ویژه ای شده و در این راستا، تجاری سازی پروژه هایی همچون «اسباب بازی ایرانی» و «مکتب فرش قزوین» در دستور کار قرار گرفته است.
دوم) ایجاد محیط دروازه بانی برای تجاری سازی ایده های دانشگاهیان: در این سازمان ایده های برتر دانشجویان و اساتید دانشگاه که منتج به چرخه اقتصاد و اشتغال شوند، مورد بررسی فنی قرار می گیرد و درصورت تصویب، حمایت کافی حقوقی و مادی از تجاری شدن آن صورت میپذیرد.
سوم) ایجاد زیرساختهایی بومی برای تجاری سازی دانش: الحاق یک طرح پژوهشی به چرخه اقتصاد و تولید ثروت، دشوارترین مرحله در تجاری سازی دانش است. لذا آنچه در برنامه بلندمدت این سازمان خودنمایی میکند، طراحی دو سامانه ملی برای «تجاریسازی و عرضه اسباب بازی ایرانی» و نیز طراحی سامانهای برای «اتصال چهار عنصر زنجیرهای صاحب ایده، سرمایهگذار، تولیدکننده و بازار مصرف» است. امید است که اثر تاسیس این دو ساختار بومی، خدماتی فاخر با گستره ملی و در مسیر تحقق اهداف بلند اقتصاد مقاومتی ارائه شود.
۵- مرکز علمی کاربردی جهاد دانشگاهی قزوین
این مرکز با اخذ مجوز از دانشگاه جامع علمی کاربردی از نیمسال اول سال تحصیلی ۱۳۹۱ با پذیرش دانشجو در ۳ رشته فعالیت خود را آغاز نمود. با توجه به رسالت دانشگاه علمی کاربردی در عرصه «مهارت آفرینی و هدایت آموزش به سمت کارآفرینی» که با اهداف و رسالتهای جهاد دانشگاهی نیز همسویی دارد، این مرکز تلاش نموده با اخذ مجوز رشتههای هزینهبر تخصصی و مهارتمحور به وظایف خود در این زمینه جامه عمل بپوشاند. رشتههایی همچون طراحی لباس و طراحی دوخت، عکاسی و امور بیمه از جمله رشتههای انحصاری مرکز علمی کاربردی جهاد دانشگاهیهستند که با این رویکرد ایجاد شدهاند.
همچنین به منظور بهرهبرداری مناسب از انگیزه و نیروی دانشجویان و اساتید، علاوه بر حرکت در چارچوب استانداردهای آموزش مهارتی، تلاش شده تا گامهایی در مسیر کارآفرینی و ایجاد اشتغال برداشته شود و بر همین اساس مقدمات کارآفرینی تخصصی جمعی از دانشآموختگان رشتههای طراحی لباس و طراحی دوخت مرکز فراهم آمده است و نتایج آن در آینده نزدیک متبلور خواهد شد.