اجرای طرح پژوهشی «سند آمایش علم و فناوری استان قزوین» برای اولین بار در کشور

0

رییس جهاددانشگاهی استان قزوین اعلام کرد: جهاددانشگاهی قزوین طرح پژوهشی «سند آمایش علم و فناوری استان قزوین» را اجرا خواهد کرد، این درحالی است که تا به حالا چنین سندی در هیچ یک از استان‌های کشور تدوین نشده است.

محمدحسین فائزی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا منطقه قزوین، با اشاره به اینکه جهاددانشگاهی قزوین برای اولین بار در کشور طرح پژوهشی «سند آمایش علم و فناوری استان قزوین» را اجرا خواهد کرد، افزود: پس از فراخوان کارگروه پژوهش و فناوری استان به مراکز علمی و دانشگاهی، طرح نامه این واحد پس از طی کردن داوری های متعدد به عنوان طرح نامه برتر برگزیده و طی مصوبه این کارگروه اجرای این طرح پژوهشی به جهاددانشگاهی استان قزوین سپرده شد. این درحالی است که تا به حالا چنین سندی در هیچ یک از استان های کشور تدوین نشده است.

وی افزود: پژوهش حاضر، متأثر از رویکرد دوم در آمایش سرزمینی در حوزۀ علم و فناوری، تلاش می‌کند به استان قزوین به‌مثابۀ واحدی مستقل، پویا و دارای مزیت‌های فراوان منطقه‌ای نگاه کند و ضمن شناخت این مزیت‌ها، راهبردهایی کلان و برنامه‌ای عملیاتی ارائه کند که با استفاده از این برنامه بتوان مزیت‌های منطقه‌ای در حوزۀ علم و فناوری اعم از مزیت‌های صنعتی، انسانی و شبکه‌های اطلاع‌رسانی و فناوری اطلاعات را در جهت ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر به‌منظور رفع نیازها با اولویت نیازهای علمی و فناوری منطقه‌ای فعال‌سازی کرد.

وی در خصوص ضرورت‌های اجرای این طرح پژوهشی تصریح کرد: استان قزوین به دلیل قرارگیری در منطقه مرکزی کشور و برخورداری از فرصت‌های مختلف صنعتی و فنی، ظرفیت آن را دارد که با اتخاذ الگویی هدفمند و هماهنگ با کل کشور، در مسیر پیشرفت علم و فناوری گام بردارد.

فائزی افزود: پیشرفت علم و فناوری می‌تواند با افزایش فزاینده در کیفیت و کاهش چشمگیر در هزینه‌های تولید، ارزش‌افزودۀ فراوانی را در بخش‌های مختلف اقتصادی ازجمله صنعت و کشاورزی ایجاد کند و از این نظر استان قزوین زمینه‌های درخورتوجهی دارد.

رییس جهاد دانشگاهی استان قزوین با اشاره به ادبیات سیاست‌گذاری علم و فناوری، پیشرفت‌های فنی را پیشران بخش‌های اقتصادی، شتاب‌بخش رشد اقتصاد ملی و منطقه‌ای خواند و اظهار کرد: این پیشرفت ها می تواند فرصت‌های شغلی نوآورانه‌ای را برای حل مشکل بیکاری و رکود فراهم آورد که ضمن پایداری و ثبات، تبعات منفی خصوصاً تورمی را به دنبال نداشته باشد.

وی تشریح کرد: فقدان نظام نوآوری و زنجیرۀ فناوری در کشور باعث دور ماندن از عرصۀ طراحی و تولید فناوری‌های جدید و سطح بالا و تبدیل‌شدن به مصرف‌کنندۀ این فناوری‌ها می‌شود. این امر نه‌تنها کشور را از مزیت‌ها و منافع گستردۀ طراحی و تولید فناوری در سطح جهانی محروم می‌سازد، بلکه برخورداری از صنایع پیشرفته متناسب با نیازها و اقتضائات بومی و جغرافیایی را ناممکن یا لااقل پرهزینه می‌سازد.

فائزی یادآور شد: امروزه کشورهای پیشرو با برنامه‌ریزی‌های گسترده ملی و منطقه‌ای، تلاش می‌کنند موانع موجود در مسیر گسترش علم و فناوری را تقلیل دهند تا خود را از چرخۀ مصرف‌زدگی و وابستگی فنی خارج سازند؛ این امر نیازمند تدوین برنامه‌ها و سندهای تحول فنی در مقیاس‌های مختلف ملی، منطقه‌ای، سازمانی و بنگاهی است.

وی مطرح کرد: نگاه منطقه‌ای به مقولۀ پیشرفت فنی این حسن را دارد که با توجه به وضعیت هر منطقه، به دنبال مکانیسم‌هایی درون‌زا برای رشد و پیشرفت مداوم و پایدار است؛ تأمین درون‌زای نیازهای منطقه‌ای و ایجاد توازن درون‌زا در مناطق مختلف کشور، می‌تواند با تقویت زیرساخت‌های علمی و فناورانه، منجر به مقاوم‌سازی ساخت درونی نظام علم‌وفناوری در کل کشور و افزایش رقابت‌پذیری میان مناطق و نهایتاً ایجاد توازن سراسری در بخش‌های مختلف دانش‌بنیان کشور شود.

رییس جهاددانشگاهی استان قزوین اظهار کرد: سند آمایش علم‌ و فناوری در استان چنانچه در شبکه‌ای هماهنگ با دیگر مناطق کشور و با تکیه‌بر مبنای صحیح در اولویت‌گذاری و ارزیابی بخش‌ها و مراکز دانش‌بنیان تدوین شود، می‌تواند راهنمای این پیشرفت علمی و فناورانه شود.

وی گفت: غفلت از برنامه‌ریزی براساس «نظریه‌ای مبنایی» در جهت انتخاب و گسترش علوم و فناوری‌ها، نه‌تنها ظرفیت‌ها و فرصت‌های تاریخی موجود را از بین می‌برد بلکه با تحمیل هزینه‌های زیاد به کشور، عملاً تأثیر مثبتی در پیشرفت کلی و فراگیر کشور به بار نخواهد آورد و چرخۀ عقب‌گرد را تقویت خواهد کرد.

فائزی خاطرنشان کرد: رصد و ارزیابی وضعیت علم و فناوری و بنگاه‌ها و مراکز دانش‌بنیان در استان و ارائه مبنایی برای ارزیابی، اولویت‌بندی، جهت‌دهی و حمایت از فعالیت‌های علمی و فناورانه نیازمند تدوین این سند و طراحی گام‌های اجرایی و عملیاتی برای تحقق آن است.

وی از اهداف پژوهش به شناسایی پراکنش فعالیت‌های توسعه علم و فناوری در استان، تدوین چشم‌انداز، سیاست‌ها، راهبردها و اولویت‌های توسعه علم و فناوری استان و ظرفیت‌سنجی و استفاده از قابلیت‌ها و مزیت‌های موجود برای خلق مزیت‌های جدید درزمینه علم و فناوری در استان اشاره کرد.

 

نظرات بسته شده است.