کتاب «جاده ابریشم در گذرگاه سرزمین قزوین» به قلم رسانا حشمتیپور توسط انتشارات جهاددانشگاهی واحد قزوین منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی قزوین ؛کتاب «جاده ابریشم در گذرگاه سرزمین قزوین» به قلم رسانا حشمتیپور توسط انتشارات جهاددانشگاهی واحد قزوین در ۲۳۲ صفحه منتشر شد.
با توجه به همجواری سرزمین قزوین با مناطق شمالی ایران و نیز موقعیت ویژه چهارراهی آن، شکلگیری بازارهای تجاری داخلی و بینالمللی در این شهر و جذب بازرگانان و تجار، چگونه میتوان نقش اساسی قزوین را در گذرگاه جاده ابریشم نادیده گرفت.
مسلماً به دلیل موقعیت ویژه جغرافیای طبیعی قزوین و قرارگیری آن در مسیرهای چندگانه ارتباطی راههای ابریشم، بخش عمده صدور تولید انبوه ابریشم شمال ایران، به نقاط دیگر، داخل و خارج کشور، در مراکز تجاری باشکوه و پررونق قزوین جمعآوری و انتقال پیدا میکرده است.
مطابق اسناد تاریخی و نظر بسیاری از اساتید، اغلب گذرگاههای مهم جاده ابریشم خود مراکز مهم تولید ابریشم نیز بودهاند. استاد فرهیخته قزوینی تکمیل همایون، در سخنرانیهایی مرتبط با این راه فرهنگی – تاریخی، به خاطرههای دوران کودکیشان از قزوین و پرورش کرم ابریشم و فراوانی درخت توت، خوراک اصلی این جاندار، یاد میکنند که نشاندهنده جریانی پایدار از تولید ابریشم در قزوین از دورههای تاریخی تا دورههای اخیر است.
مشخص کردن مسیر راههای قدیمی ابریشم و بازنگری الگوهای کهن ارتباطی در این مسیرها و احیاءِ و ترمیم بافتهای تاریخی اعم از کاروانسراها، پلها، آبانبارها، دروازهها، ساختمانهای تاریخی، تپههای باستانی و نیز توجه به فرهنگ بومی و هنرهای سنتی سرزمین قزوین، نهتنها گامی مؤثر در حفظ و نگهداری این مسیر تاریخی خواهد بود، بلکه رونق گردشگری راه ابریشم را نیز در پی خواهد داشت.
این کتاب نتیجه مطالعات چندین ساله نگارنده در روشنتر شدن مسیر تاریخی جاده ابریشم و نشان دادن جایگاه فرهنگی گسترده قزوین است که امیدواریم سودمندیهای لازم را فراهم کند.
فصل اول کتاب به اهمیت راهها و تاریخچه مسیر راههای ابریشم، فصل دوم کتاب به جغرافیای طبیعی و انسانی استان قزوین و فصل سوم نیز به کاروانسرا در مسیر راههای ایران میپردازد.
نویسنده همچنین در فصل چهارم این کتاب به جغرافیای تاریخی سرزمین قزوین، فصل پنجم به مهمانپذیری و مهمانخانه و فصل ششم کتاب نیز به برنامهریزی گردشگری در مسیر جادههای ابریشم در قزوین پرداخته است.