معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین گفت: طی مانور برگزارشده در استان قزوین، نقطهضعف ما در برابر زلزله بافتهای فرسوده و راههای عبوری باریک بوده، درواقع ترافیک از نقطهضعفهای قزوین در برابر زلزله است.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی قزوین به نقل از ایسنا منطقه قزوین، علی فرخزاد در کارگاه آموزشی مدیریت بحران که به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله، به همت جهاد دانشگاهی واحد استان قزوین و با همکاری اداره کل مدیریت بحران استان صبح امروز در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، تصریح کرد: ۵ دیماه سالروز زلزله بم است که بیش از ۳۰ هزار نفر در آن حادثه جان خود را از دست دادند.
وی افزود: هرساله برای یادآوری این حادثه برنامههای مختلفی در سطح کشور صورت میگیرد، اما امسال زلزله کرمانشاه، کرمان و کرج نیز در همین ایام رخ داد، این حوادث درواقع تلنگری برای ما بود که آمادگی بیشتری برای مقابله با زلزله پیدا کنیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اظهار کرد: این کارگاه با حضور مدیران و برخی از کارکنان دستگاههای امدادرسان و اجرایی برگزارشده است، چراکه اگر حادثهای اتفاق بیافتد این جمع باید امدادرسانی کند بنابراین باید آموزشها بهروزرسانی شود.
وی با اشاره به برگزاری مانور زلزله در قزوین بیان کرد: روز گذشته با همکاری هلالاحمر، پلیس، پزشک قانونی و سایر دستگاههای امدادرسان و اجرایی مانوری در محله امامزاده حسین(ع) قزوین برگزار شد، با این مانور ما نقاط ضعف و میزان آمادگی استان در برابر زلزله ۶ ریشتری بررسی شد.
فرخزاد یادآور شد: روز گذشته یکی از نقاط ضعف ما بافت فرسوده و ترافیک بود، در محلهای که مانور برگزار شد خیابانها و کوچهها امکان تردد ماشینهای سنگین را نداشتند بهطوریکه ۲ ورودی در آنجا وجود داشت که چند ماشین سنگین نمیتوانستند همزمان ورود پیدا کنند برای حل این مشکل باید نقشه راه ایجاد کنیم.
وی افزود: این مشکلات را باید امروز که در آرامش قرار داریم بررسی و راهحل آن را پیدا کنیم تا زمان اضطرار بتوانیم بهدرستی با مشکلات روبهرو شویم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خاطرنشان کرد: در زلزله اخیر که در کرج اتفاق افتاد و در قزوین نیز احساس شد، شاهد آمار بالایی از مصدومان بودیم که به خاطر ترس و فرار از زلزله آسیب دیدند؛ در حال حاضر یکی از مشکلات ما عدم شناخت کافی مردم نسبت به زلزله و چگونگی مقابله با آن است.
وی تأکید کرد: اغلب مردم به توصیههایی که مسئولین میگویند گوش نمیدهند؛ امروز اگر زلزله اتفاق بیافتد همه مردم به سمت خروجی حرکت میکند که این امر ناشی از عدم شناخت زلزله است؛ مردم باید بدانند که در زلزله فرصت فرار وجود ندارد.
فرخزاد اظهار کرد: ما باید در اولین گام زلزله را به مردم بشناسانیم، همه دستگاهها باید پایکار بیایند و آموزشوپرورش و ائمه جماعت باید نهضت فرهنگ زلزله را ایجاد کنند و در حوزه فرهنگسازی و آموزش ورود پیدا کنند.
وی بیان کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که بهوفور وجود دارد مشکل سازه است؛ در زلزله اخیر کرمانشاه نیز شاهد ضعف سازهها بودیم درواقع در مسکن مهر سازهها خسارت چندانی ندیده بود و مشکل اصلی عدم مهاربندی درست دیوارهای جانبی بود که با پیشبینی بهموقع میتوانستیم از خسارات بالا جلوگیری کنیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خاطرنشان کرد: مهاربندی دیوارهای جانبی هزینه زیادی ندارد بلکه عدم شناخت مهندسین از اهمیت این موضوع سبب شده است که به آن توجه نشود، ناظرین حتماً باید به مهاربندی توجه کنند با توجه به این موضوع میتوانیم جلوی خسارت را بگیریم.
فرخزاد در ادامه با اشاره به وضعیت ساختمانهای استان قزوین تصریح کرد: ۷۰ درصد از واحدهای آموزشی استان در برابر زلزله مقاوم هستند درواقع ما ۱۴۰۰ واحد آموزشی داریم که از این تعداد ۹۰۰ واحد مقاوم هستم و مقاومسازی باقی آن نیز در برنامه ششم توسعه است.
وی بیان کرد: مراکز درمانی ما نیز مقاومت نسبتاً خوبی دارند؛ ۴ مرکز درمانی ما اگرچه قدمت بالایی دارند و بهظاهر مقاومت بالایی ندارند اما با پشتسر گذاشتن چند زلزله در طی زمان، نشان دادند که نسبتاً مقاوم هستند، همچنین بیمارستان ۷۰۰ تختخوابی، بیمارستان الحاقی شهید رجایی و بیمارستان الوند که در حال تأسیس است نسبت به زلزله مقاوم هستند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار تصریح کرد: استان قزوین یکی از ۸ استانهایی است که در زلزله کرمانشاه بهعنوان معین انتخاب شد و بازسازی گیلان غرب را بر عهده گرفته است، هلالاحمر قزوین نیز معین قصر شیرین بود و امدادرسانی توسط آنها اتفاق افتاد.
وی افزود: ما نشان دادیم که همواره بعد از زلزله و بعد از بازسازی خوب عمل کردیم، اما ۴۸ ساعت اول دارای اهمیت بالایی است که ما باید برای این ۴۸ ساعت آمادگی خود را بیشتر کنیم.
نظاممهندسی در زلزله کرمانشاه به نقش خود عمل کرده است
همچنین در این نشست رئیس نظاممهندسی ساختمان استان قزوین گفت: علیرغم هجمههای صورت گرفته، نظاممهندسی در زلزله کرمانشاه به نقش خود عمل کرده است و ما به دنبال ایجاد ساختمانهای ایمن و باکیفیت هستیم.
باقر جلوخانی نیارکی در این کارگاه امروز بهجای بلایای طبیعی باید به زلزله بگوییم رویداد طبیعی، در سال ۱۹۹۵ در ژاپن زلزلهای با بزرگی ۷٫۳ ریشتر اتفاق افتاد، ۶ هزار کشته، ۳۰۰ آواره و ۱۶ میلیارد دلار هزینه بازسازی شهر شد اما آنها از زلزله درس بزرگی آموختند و آییننامهها بسیار متحول شد و به ساختوساز ایمن روی آوردند و تعداد کشتهها و تخریبها در ژاپن کاهش چشمگیری پیدا کرد.رئیس نظاممهندسی ساختمان استان قزوین اظهار کرد: ما باید از ژاپنیها درس بگیریم اما در کشور ما بعد از زلزله عدهای متخصصین را مورد اتهام قراردادند، یکی از نمایندگان محترم در مجلس شورای اسلامی هجمه ناروایی نسبت به سازمان نظاممهندسی مطرح کرد.
وی افزود: این به معنی نادیده گرفتن همه فعالیتها و خدمات مهندسان در این سالها است، علیرغم همه انتقادات شدت و تعداد کشتههای زلزله غرب کشور در مقایسه با زلزلههای بزرگ گذشته نشان میدهد سازمان نظاممهندسی با همه کاستیها به وظایفش عمل کرده، هرچند معتقدم ایکاش این زلزله کشتهای نداشت.
جلوخانی تأکید کرد: ما در برابر این هجمهها به رسالتمان ادامه میدهیم، این همایش بهتنهایی کافی نیست ما باید برای آموزش مردم و مهندسین بیشتر هزینه کنیم تا سازههای ایمن داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: فرهنگ آموزش مقابله در برابر زلزله باید از کودکی آموزش داده شود دراینبین آموزشوپرورش نقش مهمی را بر عهده دارد، باید بهصورت جدی این مسئله را پیگیری کنند، ما در نظاممهندسی این آمادگی را داریم که بهطور رایگان با سایر دستگاهها در این زمینه فعالیت کنیم.
جلوخانی بیان کرد: در سال ۶۹ زلزله رودبار به بزرگی ۷٫۴ اتفاق افتاد و ۳۷ هزار نفر در اثر زلزله کشته شدند زمانی که مدیریت بحران و نظاممهندسی ساختمان وجود نداشت، بعدازآن مدیریت بحران تأسیس شد، در زلزله بم نظاممهندسی ساختمان در کرمان تازه تأسیسشده و مقررات ساختمانی اجرا نشده بود.
وی تصریح کرد: تعداد کشتهها در زلزله کرمانشاه که به بزرگی ۷٫۲ در سال جاری رخ داد، ۶۲۰ نفر بود، یعنی ۶۲٫۵ برابر کمتر از زلزله رودبار؛ نمیگوییم این مسئله خوب است بلکه ازنظر ما زمانی خوب است که کشته نداشته باشیم.
رئیس سازمان نظاممهندسی ساختمان استان قزوین گفت: سازمان نظاممهندسی قزوین از همان ابتدای این رخداد سه گروه از مهندسان مجرب خود را به غرب کشور فرستاد.
وی افزود: سازمان نظاممهندسی ۲ هزار و ۳۰۰ عضو دارد، حدود ۵ هزار و ۳۰۰ پروانهوار در ۷ گرایش بهصورت تخصصی مشغول فعالیت هستند، بعد از زلزله کرمانشاه کارگروههایی در نظاممهندسی تشکیل شد تا ساختمانهای کرمانشاه و قزوین را مقایسه کنیم تا بتوانیم کیفیت را در نظر بگیریم.