در ابتدای تأسیس این نهاد انقلابی در قزوین در سال ۸۳، جهاد دانشگاهی مجموعه کوچکی با حداکثر با ۱۲ نفر پرسنل بود که بیشتر در حوزه آموزشهای سازمانی و حوزه فرهنگی فعال بود.
از همان آغاز بهصورت محسوسی جهاد دانشگاهی قزوین بهسوی رشد و توسعه حرکت میکند. به شکلی که امروز بخشهای گوناگون آن، معاونت آموزش، معاونت پژوهش و فناوری، معاونت فرهنگی و بخشهای وابسته آن فعال هستند و در حدود ۱۰۰ نفر پرسنل در این مجموعه مشغول فعالیتاند.
مرجع کرسیهای آزاداندیشی
در معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی بخشهای گوناگونی فعال هستند؛ امروز سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در بیشتر دانشگاههای استان فعال است و میتوان آن را مرجع برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در استان قزوین دانست؛ علاوه بر آن ارتباط مؤثر انتشارات جهاد دانشگاهی با بدنه علمی و دانشگاهی استان باعث شده تا این انتشارات باهدف کمک به رشد و توسعه علمی استان به انتشار تألیفات علمی اساتید، دانشپژوهان، دانشمندان و مؤلفانی نماید که در حوزههای گوناگون دارای تألیفات ارزشمند علمی هستند، این انتشارات بر اساس شاخصههای علمی و در یک فرایند کاملاً مشخص پس از مراحل مختلف مصوبه شورای انتشارات و آراء داوری صاحبنظران اقدام به انتشار کتابهای پیشنهادی میکند. در بخش دیگری از معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی قزوین نمایندگی مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران (ایسپا) قرار دارد که همراه شبکه کشوری آن با پژوهشگران و پرسشگرانی متخصص به برگزاری طرحهای مختلف مشغول است. این مرکز در قزوین امروز آمادگی ورود جدیتر اجرای کلیه طرحهای آمایش، مطالعات بازار و بازاریابی و پیمایشهای اجتماعی را دارد. دفتر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نیز در استان قزوین فعال بود که این دفتر خبری در سال ۹۳ تبدیل به منطقه خبری قزوین شد و امروز نیز بحث اتصال آن به شبکه ملی ایسنا مطرح است و همچنین رسانه دیگری که در حوزه قرآن فعالیت میکند و دفتر خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) نیز در قزوین فعال است.
افقهای بلند در حوزه پژوهش
در بخش پژوهش نیز امروز جهاد دانشگاهی قزوین دستاوردهای بزرگ و قابلارائهای دارد که میتوان از این موارد به «مرکز تلهمدیسین درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قزوین»، «آزمایشگاه تشخیص طبی جهاد دانشگاهی»، «نمایندگی بانک خون سلولهای بنیادین بند ناف رویان»، «مرکز خدمات تخصصی هنر و معماری» اشاره کرد. دستاوردهای هریک از این بخشها که عمده آنها در دهه نود فعالشدهاند بهصورت جداگانه قابلبررسی است. برای مثال مرکز درمان ناباروری همچنان تنها مرکز تخصصی درمان ناباروری در استان قزوین است و تاکنون تولد بیش از ۶۰۰ کودک نتیجه فرآیند درمانی این مرکز بوده است.
همچنین باید گفت که طرح آمایش علم و فناوری استان قزوین، بهعنوان اولین طرح آمایش استانی علم و فناوری در کشور، امروز توسط جهاد دانشگاهی قزوین اجراشده و مراحل پایانی خود را سپری میکند و نتایج آن به سازمان مدیریت و برنامهریزی استان ارائه خواهد شد.
اما امروز معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی قزوین طرحهای بزرگی را نیز در عرصه درمان آغاز کرده و از آن جمله میتوان به برنامهریزی برای تأسیس مراکز درمانی در حوزههای زیر اشاره کرد: «مرکز جامع درمان سرطان پستان»، «مرکز جامع توانبخشی » و «مرکز جامع طب تسکینی» که با صدور مجوزهای لازم در حوزههای درمانی فوق بلافاصله طرح عملیاتی این مراکز آغاز خواهد شد.
«مرکز تجاریسازی و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی»
در حوزه اشتغال نیز باید اشاره کرد که امروز تنها فعالیتی که در حوزه بازی و اسباببازی در استان قزوین منتهی به تولید یک محصول گردید در جهاد دانشگاهی اتفاق افتاد و تابستان امسال رسماً بازی «چیدا» بهعنوان یک نمونه مطلوب در حوزه اسباببازی رونمایی شد. ورود جهاد دانشگاهی قزوین به حوزه اسباببازی دقیقاً بر اساس دغدغههای مقام معظم رهبری و باهدف ترویج سبک زندگی ایرانی-اسلامی صورت گرفت و بازی چیدا نیز در فضای معماری و شهرسازی ایرانی-اسلامی تولیدشده و به بازار عرضه گشت.
آموزش سالانه ۱۰ هزار نفر در معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی
اما در حوزه آموزش نیز جهاد دانشگاهی قزوین امروز یک نامآشنا و جاافتاده در استان قزوین محسوب میگردد؛ از سال ۹۲ به بعد تلاشهای زیادی برای توسعه آموزشهای کوتاهمدت در جهاد دانشگاهی صورت گرفت بهنحویکه امروزه بهصورت میانگین سالانه بیش از ۱۰ هزار نفر در مرکز آموزش کوتاهمدت دوره میگذرانند. این در حالی است که در سالهای ابتدایی تنها گروههای آموزشی زبان، آموزش سازمانی و فنی مهندسی (تنها به وسعت یک کلاس) فعال بودند، آموزشهای کوتاهمدت به وسعت ۱۰ گروه آموزشی فعال توسعه پیدا کرد و فراگیران زیادی جذب آن شدند.
در آینده نیز برنامهریزیشده تا مرکز آموزش کوتاهمدت جهاد دانشگاهی قزوین تبدیل به قطب آیتی و نیز مرجع آموزش زبانهای خارجی در استان قزوین شود و از این طریق بتواند خدمات آموزشی تخصصی خود را دنبال کند.
در مرکز آموزش علمی و کاربردی نیز، امروز رشتههای مختلفی ارائه میشود و در دو مقطع کاردانی و کارشناسی دانشجویان مشغول تحصیل هستند. در مرکز علمی کاربردی جهاد دانشگاهی قزوین علاوه بر رشتههای مهم و مؤثر، برخی رشتههای تحصیلی ازجمله طراحی لباس و طراحی دوخت بهصورت انحصاری در این مرکز ارائه میگردد.
پروژه ملی تألیف منابع آموزشی
یکی دیگر از اتفاقات مهم در جهاد دانشگاهی واحد استان قزوین، پروژه ملی تألیف منابع آموزشی زبان انگلیسی است. این پروژه ملی امروز با حضور ۱۲ نیروی متخصص درزمینهی زبان و ادبیات انگلیسی، کارشناسان فرهنگی، عکاس و کارشناسان و طراحان هنری بهپیش میرود و تاکنون شش جلد از این پروژه ملی که تحت عنوان کتاب آموزشی «Eight» منتشرشده. این پروژه ملی نیز که تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی را با خود دارد، یکی از دغدغههای مهم مقام معظم رهبری در حوزه انتقال فرهنگ بیگانه در کتب آموزش زبان خارجی بود که با این حرکت عظیم فرهنگ اسلامی و باورهای الهی جایگزین رفتارها و سبک زندگی شد که در منابع خارجی معرفیشده بودند.
امروز جهاد دانشگاهی قزوین، با برنامهریزی مشخص، اهداف مدون و افق پیشرو بهسوی توسعه علمی، تخصصی، آموزشی و فرهنگی در استان قزوین حرکت میکند و باور دارد که با پیروی از اهداف عالیه نظام مقدس جمهوری اسلامی میتواند اثرات مطلوبی را در خدمت به مردم و توسعه کشور در پی داشته باشد.
تهیه و تنظیم: روابط عمومی جهاد دانشگاهی استان قزوین