مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان در سمینار ضرورت ذخیره سازی سلول‌های بنیادی خون بند ناف

0

کمتر از ۵ درصد خون‌های بند ناف در بانک‌ها ذخیره می‌شوند

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان با اعلام اینکه کمتر از ۵ درصد خون بند ناف در بانک‌ها ذخیره می‌شوند٬ افزود: ۹۵ درصد از خون‌های بندناف به عنوان زباله بیولوژیک دور ریخت می‌شوند.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی٬ مرتضی ضرابی  در سمینار ضرورت ذخیره سازی سلول‌های بنیادی خون بند ناف که در بیمارستان ولایت قزوین برگزار شد٬ اظهار کرد: خون بندناف به عنوان یک منبع غنی از سلول‌های بنیادی است که در بسیاری از مراکز درمانی بعد از تولد نوزاد به عنوان یک زباله بیولوژیک دور ریخته می‌شود.

وی با بیان اینکه تحقیقات سلول‌های بنیادی از یک دهه قبل در ایران آغاز شده است٬ ادامه داد: مهم‌ترین نقش سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌های سیستم ایمنی است.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته‌های رویان تصریح کرد: خون بندناف بدون درد برای نوزاد و مادر استحصال می‌شود و مهم‌ترین ویژگی آن تطابق شناسنامه سلولی است که در صورت اهدا خون بند ناف باید این ویژگی‌ها با بدن دریافت کننده‌ی پیوند مطابقت داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه در هر کیسه خون بندناف بایستی یک میلیارد سلول وجود داشته باشد٬ گفت: از بیماری‌هایی که با خون بند ناف درمان می‌شوند می‌توان به سرطان‌های خون اشاره کرد  که در هر نوبت پیوند یک کیسه از خون بند ناف استفاده می‌شود.

ضرابی با عنوان اینکه خون بند ناف به دو روش داخل رحمی و پس از زایمان جمع آوری می‌شود٬ توضیح داد: ۱۵ تا ۲۰ درصد خون‌های جمع‌آوری شده قابلیت ذخیره سازی را ندارند چراکه حجم خون مورد نظر باید بین ۶۰ تا ۱۸۰ سی سی باشد در غیر این صورت اگر خون جمع آوری شده کمتر از میزان مورد نظر باشد ذخیره نخواهد شد.

وی درخصوص مراحل نگه‌داری این خون گفت: خون بند ناف بلافاصله بعد از تولد نوزاد جمع آوری می‌شود و اگر میزان حجم خون از میزان استاندارد بالاتر باشد به قسمت پردازش منتقل و بعد از آن در دمای منفی ۱۹۶ درجه نگهداری خواهد شد.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته‌های رویان با اشاره به اینکه نخستین بانک خون در جهان در سال ۱۹۹۳ راه اندازی شده است٬ خاطرنشان کرد: در دنیا دو گونه بانک خون عمومی و خصوصی بندناف وجود دارد که تعداد بانک‌های خصوصی بیش از بانک‌های عمومی است و سیاست سازمان بهداشت جهانی مبنی بر این است تا بانک‌های عمومی بندخون ناف گسترش پیدا کنند.

وی اعلام کرد: در دنیا ۶۰۰ هزار نمونه خون بند ناف در بانک‌های عمومی و ۲ و نیم میلیون نمونه در بانک‌های خصوصی نگه‌داری می‌شوند و این در حالی است که در امریکا از یک میلیون و ۱۵۰ هزار نمونه٬ ۲۱۰ هزار نمونه آن در بانک‌های عمومی ذخیره شده است.

ضرابی اظهار کرد: در بیمارستان شریعتی تهران ۱۰ هزار نمونه در بانک عمومی وجود دارد و در بانک‌های خصوصی نیز بیش از ۴۵ هزار نمونه نگه‌داری می شود.

وی با اشاره به صادرات خون بند ناف تصریح کرد: در دنیا ۹۵ درصد خون بند ناف دور ریخته می‌شود و فقط ۵ درصد از آن‌ها در بانک‌ها نگه‌داری می شود و در حال حاضر خون بند ناف توسط شبکه بین‌المللی تحت شرایط و مقررات خاصی تبادل می شود.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته‌های رویان یادآورشد: در دنیا تاکنون ۳۰ هزار پیوند در با خون بند ناف انجام شده‌است که در سال‌های نخست میزان پیوند در بین کودکان بیشتر بود و در حال حاضر تعداد پیوند در بین بالغین بیش از کودکان است.

وی با اشاره به اینکه محدودیت‌هایی برای پیوند وجود دارد٬ گفت: ایران در خصوص ذخیره خون بند ناف در منطقه اقدامات ارزشمندی را انجام داده است ولی در حال حاضر امکان استفاده از سلول‌های بنیادی برای تمام بیماری‌ها وجود ندارد.

ضرابی اعلام کرد: شرکت فناوری بن یاخته‌های رویان در ۲۷ استان نمایندگی دارد که این نمایندگی‌ها فقط  نمونه‌ها را جمع آوری و به تهران ارسال می‌کنند و در حال حاضر با توجه به امکان استفاده از سلول‌های بنیادی ذخیره سازی این سلول‌ها به شکل گسترده‌ای در حال انجام است.

در این سمینار همچنین عضو پژوهشکده رویان گفت: در پیوندهای با خون بندناف ، ۹۸ درصد احتمال موفقیت وجود دارد وهمچنین احتمال بروزعفونت ویروسی نیز در این پیوندها بسیار پائین است.

سعید آبرون در سمینار ضرورت ذخیره سازی سلول‌های بنیادی خون بند ناف اظهار کرد: برای هر پیوند با خون بند ناف حداقل ۳۰۰ میلیون سلول در هر لیتر خون نیاز است و هرچه تعداد سلول‌ها بیشتر باشد احتمال موفقیت پیوند نیز بیشتر است.

محمدرضا ساروخانی دبیرعلمی این سمینار در خصوص انواع پیوندها با اشاره به اینکه سه نوع پیوند مغز استخوان٬ خون محیطی و خون بندناف وجود دارد٬ افزود: پیوندها در سرطان‌ها و بیماری‌های خونی کاربرد فراوانی دارند.

وی با اعلام اینکه هر ۳۰ ثانیه یک نفر بر اثر بیماری جان خود را از دست می‌دهد٬ یادآور شد: این موضوع باعث شد تا مبحث ایجاد بافت پیوندی جدید در خصوص برخی از بیماری‌ها مورد مطالعه قرار گیرد.

دبیرعلمی این سمینار افزود: از دانش پزشکی و نانوتکنولوژی گاهی در ساخت برخی از بافت‌های مصنوعی برای بدن استفاده می شود ولی برخی از بافت‌های مصنوعی برای بدن مشکلاتی را ایجاد می‌کنند و در این راستا امکان استفاده از بافت‌های طبیعی بسیار مهم است.

وی با اشاره به اینکه مهندسی بافت یک رشته بین رشته‌ای برای ایجاد بافت‌های بیولوژیک است٬ اضافه کرد: سلول درمانی بهترین گزینه برای درمان بیماری‌ها به شمار می‌رود که در این روش می‌توان از سلول‌های بالغ٬ سلول‌های آمیخته تغییر یافته و سلول‌های غیرانسانی استفاد کرد.

ساروخانی اضافه کرد: دو ایده برای سلول درمانی وجود دارد نخست سلول‌های از دست رفته را جایگزین کنیم و گاهی باید موادی را که سلول‌ها آن را ترشح می‌کنند و بدن به آن احتیاج دارد را تولید کرد.

دبیر علمی سمینار خاطرنشان کرد: از سلول درمانی می‌توان برای درمان بیماری‌هایی مانند ام اس٬ دیابت٬ بیماری‌های قلبی٬ اختلالات بینایی و درمانی هستروفی عضلانی استفاده کرد.

IMG_0726 copy IMG_0733 copy IMG_0784 copy IMG_0792 copy (1)

پاسخ دهید

*