میزگرد تخصصی با موضوع “تجرد یا تأهل در دانشگاه”

0

به همت گروه نیاز سنجی و مطالعات فرهنگی جهاددانشگاهی قزوین برگزار شد
میزگرد تخصصی با موضوع “تجرد یا تأهل در دانشگاه”
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان قزوین میزگرد تخصصی با موضوع «تأهل یا تجرد در دانشگاه» به همت گروه نیازسنجی و مطالعات فرهنگی جهاد دانشگاهی استان قزوین با حضور آقایان علی آراسته و روح الله آدینه از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) برگزار شد.

روح‌الله آدینه عضو گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، در این میزگرد علمی با بیان اینکه در کنار نقش مهم و اساسی خانواده می‌توان از نقش‌آفرینی دانشگاه نیز در بحث ازدواج دانشجویان یاد کرد، اظهار کرد: دانشگاه به عنوان محل تربیت و محل انتخاب‌های بزرگ، اولین زمان و اولین محیط مختلط برای رویارویی دختران و پسران و محل تربیت و انتخاب های بزرگ دانشجویان است لذا این محیط علمی دارای حساسیت بسیار در این زمینه است.
وی در خصوص جایگاه دانشگاه در این امر آن را دارای ویژگی های ممتازی برای تحقق تأهل در دوران دانشجویی دانست و در خصوص ویژگی‌های دانشگاه در رسیدن به هدف تأهل گفت: اساتید به عنوان نخبگان دانشگاهی نقش مهمی در معرفی و آشنایی گزینه‌های هم سو و مناسب و هم کفو به یکدیگر دارند.
آدینه با تأکید بر لزوم توجه به ظرفیت اساتید افزود: در دسترس بودن اساتید مزیتی است که نسبت به دیگران در فضای دانشگاه وجود دارد چرا که آن‌ها بدون دستمزد و با دقت در احوالات دانشجویان خود می‌توانند کمک و همراه خوبی برای شناخت دو دانشجو باشند.
وی عنوان کرد: هم‌کفو بودن در مسائل علمی یکی از مصادیق مهمی است که در انتخاب زوج دانشگاهی باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.
عضو گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) ادامه داد: نهاد رهبری از دیگر ظرفیت‌هایی است که در این مسیر می‌تواند با دادن مشاوره‌های لازم و معرفی افراد مطمئن نقش‌آفرینی کند.

این استاد دانشگاه تأکید کرد: در دوره‌های دانش‌افزایی که توسط دفتر نهاد رهبری برای اساتید برگزاری می‌شود در کنار مباحث مختلفی چون معرفت‌شناسی، نظام سیاسی، تعلیم و تربیت می‌توان آموزش‌های لازم با عناوین مشاوره و انتخاب صحیح را نیز به اساتید آموزش داد تا در مواجهه با این موضوع مهارت های لازم حداقلی را دارا باشند.

آدینه با انتقاد از وضعیت موجود در دانشگاه ها بیان کرد: در حال حاضر وضعیت دانشگاه عادی نیست چرا که حرکت برعکس منفی از تأهل به تجرد شکل‌گرفته است و حتی برخی از اساتید با رفتار و گفتار خود به دنبال تخریب وجهه ازدواج و تحقیر آن در دوران دانشجویی هستند.
وی بر لزوم شبهه زدایی در زمینه ازدواج در دوران دانشجویی تأکید کرد و یادآور شد: ازدواج مانعی برای ادامه تحصیل نیست و نباید ترسی از دوران تأهل بر خود راه داد چرا که ازدواج در دوران دانشجویی زمینه مصون ماندن از بسیاری از آسیب‌ها را فراهم می‌کند از این رو باید با تقویت بحث‌های انگیزشی برای پاسخ‌گویی به شبهات در این مسیر قدم برداشت.

عضو گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) در پایان با تأکید بر اینکه ازدواج در دوران دانشجویی فواید و آثار بسیار دارد، تأکید کرد: نمی‌توان جایگزینی برای ازدواج متصور شد زیرا ازدواج و تشکیل خانواده بستر کمال و رشد انسان را ایجاد می‌کند اما برخی با ترویج ازدواج سفید به دنبال سست کردن بنیان‌های خانواده هستند در حالی که این مورد از خطرناک‌ترین شیوه‌های زندگی غلط محسوب می‌شود.
علی آراسته عضو گروه معارف اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) در این مناظره علمی، اظهار کرد: واسطه‌گری در امر ازدواج امری مهم و ضروری است که باید مورد توجه جدی‌تری قرار بگیرد. وی با تأکید بر اینکه ما در دانشگاه نیازمند مرکز فرماندهی و هدایت در امر ازدواج هستیم، ادامه داد: جهاد دانشگاهی می‌تواند با انجام یک طرح پژوهشی و ارائه آن به متولین دانشگاهی در این مسیر گام برداشته و چنانچه این کار بتواند قوت و پشتوانه لازم علمی را داشته باشد ضمانت اجرایی در تحقق نتایج آن نیز باید مورد توجه قرار خواهد گرفت.

وی یکی از اشکالات اساسی در ازدواج دانشجویی را عدم کفویت در بیشتر این ازدواج ها دانست و راه مقابله با این اسیب را فهم دقیق معیارهای انتخاب درست همسر بیان نمود. از جمله این معیارها می‌توان به منطقی بودن، اخلاق، اصالت خانوادگی، فرهنگ متناسب بین افراد و خانواده‌ها و تحصیلات اشاره کرد که باید در امر ازدواج و انتخاب صحیح مورد توجه قرار بگیرد.
عضو گروه معارف اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) با تأکید بر اینکه باید تفاوت‌های فرهنگی را به درستی شناخت، گفت: بعد از شناخت مناسب تفاوت های فرهنگی زوجین بایستی حسایت های طبیعی در این تفاوت را درک کرده و آن را مدیریت نمایند و البته و در این میان نقش مشاوره های مناسب را در تعیین ویژگی های شخصیتی افراد نباید فراموش کرد.

آراسته تأکید کرد: نقش خانواده در امر ازدواج حمایت عاطفی و دادن مشاوره‌های لازم است. از این رو ورود دانشگاه در این امر به معنای حذف خانواده‌ها نیست.
وی بیان کرد: نباید در مسیر شناخت صحیح از هیچ منبعی دریغ نمود لذا نهادها و محیط‌های مختلف در کنار مشاوران و افراد باتجربه در این زمینه می‌تواند کمک‌رسان خوبی باشد و ضمن مشورت به بصیرت و آگاهی لازم در این موضوع کمک کنند.
آراسته بالا رفتن سن ازدواج را موجب کاهش فرصت‌های ازدواج برشمرد و افزود: تأخیر در امر ازدواج به بهانه‌هایی چون داشتن استقلال اقتصادی، تحصیل و امثال آن موجب وارد شدن آسیب‌های بسیار بر دختران و پسران در آستانه ازدواج می‌شود.

عضو گروه معارف اسلامی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) در پایان بیان کرد: تأخیر در درس خواندن قابل جبران بوده اما تأخیر در ازدواج قابل جبران نیست و مزیت های فروانی برای افراد به این جهت از بین خواهد رفت.

 

نظرات بسته شده است.