زیارت حضرت اباعبدالله همراه با سلسله مباحث اخلاقی در محضر حجت الاسلام خضری
جلسه اول: دوشنبه ۱۲ تیرماه ۱۳۹۶
از نگاه شیعه متصف به صفات عالی هدف و غایت نیست بلکه صفات عالیه مقدمه ایست برای معرفت الله.
توحید دو صورت دارد. یک توصیفی که همان شناخت خدا از طریق قرآن و کلام اهل بیت و … است و دیگری تشبیهی است؛ یعنی شبیه خدا شدن.
آیت الله قاضی می فرمایند کسی که وارد دایره کرامت الهی شود به معرفت الله می رسد.
در دعای ابوحمزه داریم اینکه جرئت کرده ام از تو مسألتی کنم این به خاطر کرم و بزرگی توست.
از معصومین روایتی داریم که می فرماید حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام شهید شد تا توحید اثبات گردد. سؤال شد یعنی چی؟ فرمودند آنقدر اینها بزرگ هستند که مردم به جهت نشناختن خدا آنها را خدا به حساب می آورند و ائمه مبتلای به بلای الهی شدند تا توحید اثبات شود.
حضرت اباعبدالله در صبح عاشورا خطاب به یارانشان فرمودند: سوار بر اسب هایتان شوید ای صاحبان کرام!
کرامت قابل ترجمه به زبان فارسی نیست و به طور کلی زبان فارسی ظرفیت کمی برای ترجمه مفاهیم والایی دارد که در عربی آمده است.
اینکه گفته اند کریم یعنی بخشنده درست نیست. بخشندگی از لوازم کرامت است.
برای فهم کرامت بایستی مصادیق ان را از بیان و کلام معصومین دریافت کرد.
یکی از مصادیق کرامت مسأله تغافل است.
حضرت علی علیه السلام می فرمایند: از بالاترین درجات کرامت ندیدن آنچیزی هست که می بینیم.
خطاهای دیگران را ندیدن و خود را به ندیدن و نشنیدن زدن. مثل برخوردی که ما بچه ها داریم و دائما آنها را سرزنش می کنیم. در روایت داریم که سرزنش زیاد کودک باعث می شود تا در بزرگسالی در مقابل پدر و مادر بایستد.
می توان تغافل را در رانندگی تمرین کرد. مسأله ای که خیلی ها با آن درگیرند و دائما در گذرگه ها با هم سر مسائل ساده دعوا می کنند.
اما حد تغافل کجاست؟
تغافل با غفلت فرق می کند. با غفلت نمی توان مدیریت کرد. مدیر هم بایستی از خطای زیردست بگذرد اما تا جایی که این خطا به رویه ای برای نیرو تبدیل نشود.
امام حسن علیه السلام می فرمایند: کرامت یعنی اینکه قبل از آنکه دیگری برای نیازش تقاضایی کند شما به نیازش پاسخ دهید.
می دانیم مادرمان نیاز به کمک دارد. نمی بایست به جایی برسانیم که خودش تقاضا کند و یا اگر برادر یا دوستمان نیاز به پول دارد. به بهانه ای نیازش را به او بدهیم قبل از اینکه او بخواهد.
در دعای ماه رجب داریم: یا من یعطی من لم یسئله و من لم یعرفه تحننا منه و رحمه. یعنی خدا به کسیکه مسئلتی نداشته و یا اصلا خدا را نمی شناسد از روی کرامت و رحمت اعطا می کند.
روایت داریم که فرد کریم حالش از آنچه فرد لئیم و پست به آن افتخار می کند بد می شود.
امروز اینستاگرام شده محلی برای افتخار کردن به آنچه افراد دارند. عکس هایی از خانه و ماشین و سفر رفتن و … منتشر می کنند که هدفی جز افتخار کردن به آنها نیست.
گفته اند خیلی از نیکی ها و خوبی ها را از ضدش می شود شناخت. در حدیث جنود عقل و جهل این صفات متضاد ذکر شده است. اینکه افراد لئیم در روایت آمده به معنای این است که فرد لئیم و پست در مقابل فرد کریم هست.
و صلی الله علی سیدنا محمد و آل محمد